Tata Steel ruziet met Omgevingsdienst over zwavelstank illegaal gekoelde slakpannen

Een slakpan wordt omgekiept | Foto © Dirk Jan Prins

Tata Steel heeft begin dit jaar wekenlang illegaal gehandeld door pannen met zogeheten roza-slak in de buitenlucht te laten koelen. Hier was geen vergunning voor.

Er was wel toestemming voor een proef met dertig slakpannen over een proefperiode van een aantal maanden. Tata Steel ging ver over dat getal heen, constateerde de Omgevingsdienst bij diverse controles. De pannen, van zo’n drie meter hoog gevuld met gloeiendhete slak afkomstig uit de ijzer- en staalproductie, werden op een treintje gezet en op dit ’koelspoor’ met water besprenkeld. Tata Steel deed dit om te voorkomen dat er grafiet zou vrijkomen uit de slakpannen. Grafietregens hebben vooral in 2018 en 2019 tot ophef geleid in de omliggende dorpen, vooral nadat uit RIVM-onderzoek bleek dat na een grafietregen zware metalen in monsters zijn aangetroffen.

Zwavelstank
Op de oude manier afkoelen van het roza-slak met water op een koelspoor is een oplossing die Tata Steel had bedacht om de grafietregens te voorkomen. Dit leidde echter in januari en februari tot zo’n zware zwavelstank in Wijk aan Zee en IJmuiden, dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied na vele klachten van omwonenden heeft ingegrepen en het kortweg heeft verboden.

Tata heeft daarop een gedoogverzoek ingediend, maar de Omgevingsdienst heeft dat geweigerd. Daarop bleek dat de klachten over zwavelstank uit vooral Wijk aan Zee bleven aanhouden. Een nachtelijke controle van milieu-inspecteurs bracht aan het licht dat er nog steeds gebruik werd gemaakt van het koelspoor wat tot een enorme stank leidde in de wijde omgeving. ,,Tata Steel gaat doelbewust door met een activiteit waar geen vergunning voor is’’, aldus een van de toezichthouders.

Belemmerend
,,Tata Steel heeft zich meerdere malen niet aan de afspraken gehouden. De Omgevingsdienst heeft Tata Steel gesommeerd het koelen van de Rozaslak met water op het koelspoor onmiddellijk te staken.”

Tata Steel reageert teleurgesteld op het verbod. Het zou nog maar even hoeven duren, totdat eind april een deel van de hal klaar is bij slakverwerker Harsco waar het roza-slak voortaan binnen wordt verwerkt zodat er geen grafiethoudend stof meer kan vrijkomen.

„Tata Steel blijft tot de ingebruikname van de fabriekshal er alles aan doen om grafietuitstoot te voorkomen. Het besluit van de OD om koelen te stoppen werkt hierbij belemmerend.”

Tata zegt nu in plaats van het koelen de ’monitoring’ van het kiepen van de slakpannen bij Harsco te intensiveren.

Author: admin