Overlast Pilotenbuurt Beverwijk door 60 tot 80 jongeren

Beverwijk Zestig tot tachtig jongeren uit Beverwijk en Heemskerk zijn verantwoordelijk voor de overlast in de Pilotenbuurt en omgeving. ,,De overlast is verminderd, maar nog niet voorbij.’’ Dat schrijft minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid.
,,Het is buitengewoon kwalijk en onacceptabel dat buurtgenoten erg veel last ervaren van het gedrag van deze jongeren. De vernielingen, bedreigingen en intimidatie zorgen voor een onveilige woonomgeving en dit is onwenselijk’’, antwoordt de minister op vragen van de VVD-Kamerleden Dilan Yesilgöz en Jeroen van Wijngaarden.

Grapperhaus stelt dat de gemeente ’alle mogelijke midden’ inzet om de jongeren aan te pakken. Ook de politie en het Openbaar Ministerie (OM) treden op.

,,Er is extra handhaving en vervolging ingesteld. De politie heeft meerdere verdachten opgespoord, onder wie jeugdigen. Enkele verdachten zijn veroordeeld of worden vervolgd. Met als resultaat dat de overlast verminderd is, maar het is nog niet voorbij. Beverwijk, Heemskerk, politie en OM blijven zich inzetten.’’

Meldpunt
Yesilgöz en Van Wijngaarden vroegen om ’een integrale persoonsgerichte daderaanpak’ naar het voorbeeld van het Amsterdamse Top600 programma. Volgens de minister is zo’n aanpak in Beverwijk al van kracht.

,,De problematiek rond de jongeren, die vaak minderjarig zijn, heeft ook te maken met hun sociale omgeving. In samenwerking met de gemeente Heemskerk wordt daarom al gebruikgemaakt van een persoonsgerichte aanpak, waarbij de daders en hun families in beeld zijn. De gemeente werkt daarbij samen met onder andere het Veiligheidshuis en de scholen. Ook is er een meldpunt jeugdoverlast ingesteld.’’

Yesilgöz meldt dat ze ’niet helemaal tevreden’ is met de antwoorden en op 19 december tijdens een overleg aanvullende vragen zal stellen aan Grapperhaus.

Meelopers
Pieter Heinink, voorzitter van de VVD-fractie in Beverwijk, is verbaasd over het aantal jongeren dat de minister noemt. ,,Maar ik heb er geen twijfel over. Er zullen veel meelopers zijn. En misschien zijn er ook wel meerdere groepen dan de groep waarmee het in het najaar van vorig jaar begon. Ik betwijfel ook of alle overvallen van de laatste tijd wel aan deze jongeren gelinkt kunnen worden, zoals moeiteloos gedaan wordt.’’

Minister Grapperhaus houdt zich op de vlakte over de oproep van burgemeester Martijn Smit van Beverwijk. Hij stelt dat de veiligheid de verantwoordelijkheid is van de plaatselijke driehoek van burgemeester, politie en OM, maar dat er toch overleg is tussen zijn ministerie en de gemeente ’over hulp bij de verdere aanpak’. Heinink is optimistisch dat dat ’ergens toe leidt’.

Bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191122_84644946/overlast-pilotenbuurt-beverwijk-door-60-tot-80-jongeren

Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.