Klachten over nieuwe wolken met ’grafiet’ in Wijk aan Zee; Tata Steel zegt dat het voornamelijk klei en zout is

Bij Harsco gaan nog steeds grote stofwolken de lucht in. Zoals hier, dinsdag, om elf uur. | © foto DIRK-JAN PRINS

WIJK AAN ZEE : Is het grafiet of niet? Tata zegt van niet. Meerdere inwoners van Wijk aan Zee zien in hun dorp al geruime tijd glinsterend zwart stof neerdalen. Het ligt in vensterbanken en op auto’s, en vanwege de open ramen in deze voorjaarstijd dringt het ook door in hun huizen.

Tata Steel stelt dat er geen sprake is van grafiet. ,,Er zijn stofmonsters genomen en er is geen grafiet aangetroffen. In het monster zitten verschillende bestanddelen zoals natuurlijk materiaal (zand, klei en zout) en in mindere mate bestanddelen die aan Tata Steel toe te schrijven zijn zoals converterslakstof.”

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft desondanks klachten binnengekregen en de milieuhandhavers stellen in het dorp een onderzoek in. ,,Of het grafiet is, zijn we nog aan het uitzoeken. Mijn collega’s zitten er bovenop”, meldt een woordvoerster van de dienst.

De OD ziet geen ongebruikelijke toename van klachten. ,,Er zijn er wel iets meer. Elk jaar als het weer mooi weer wordt, zien we een toename. Mensen hebben hun ramen en deuren weer open en ervaren dan meer stof, geur en geluid. Het is een terugkerend fenomeen in het voorjaar. En zeker nu veel mensen de hele dag thuis zitten ervaren zij meer overlast.’’ Bij controles op het terrein van Tata en slakverwerker Harsco hebben milieuinspecteurs ’geen buitensporige dingen’ aangetroffen. ,,Er is voor ons geen aanleiding te denken dat er nog iets anders aan de hand is.”

Een groeiend aantal mensen in het dorp denkt daar anders over. Een inwoner van Wijk aan Zee zegt wel degelijk meer stof van het naastgelegen fabrieksterrein te zien neerdalen. ,,Ik zie twee dingen: of zwarte, vaak plakkerige stof met glitters, of vooral glitters met een beetje zwart stof. Dit is al sinds januari weer aan de gang. Tata noch de Omgevingsdienst reageren op klachten of ze nemen het niet serieus, dus klagen heeft geen effect. Ik denk dat het hetzelfde stof is als bij de grafietregens, maar dat is omdat het erop lijkt want we weten niks. We hebben gedeputeerde Olthof gevraagd om actie en het RIVM verzocht om monsters te nemen.”

De verklaring van Tata dat het zand en klei is, wordt door weinigen geloofd. ,,Het roest op onze auto’s en alles glinstert, zelfs het gras”, zegt een andere omwonende. De OD is door diverse mensen benaderd, maar antwoorden of hulp zien ze niet komen. ,,Ik hoor helemaal niks, en ik heb toch al drie keer geklaagd.”

Author: admin