Hamsterwoede dupeert vele voedselbanken

Voedselbanken gedupeert door hamster woede

De voedselbanken hebben last van de hamsterwoede die in Nederland heerst vanwege corona. Daardoor houden winkels minder levensmiddelen over om te doneren.

Ook inzamelingsacties in de supermarkt kunnen we niet meer doen”, zegt bedrijfsleider Hans Eijkemans van de Voedselbank Haarlemmermeer. „We worden geweerd uit winkels. Bedrijfsleiders zijn bang dat we hun eerste voorraad weghalen.” Volgens Eijkemans moet de voedselbank het voor een belangrijk deel hebben van die inzamelingsacties.

Oproep
Om toch aan het nodige voedsel te komen, plaatste de Voedselbank Haarlemmermeer zondagavond op Facebook een oproep aan horecabedrijven die tot 6 april dicht moeten blijven om ’goed voedsel’ te doneren, en niet weg te gooien.

Dat leverde volgens Eijkemans maandag al een vrij aardig aanbod op. „Niet dat we worden bedolven, maar we krijgen voldoende binnen: zuivelproducten, vlees, groenten en fruit. En alles supervers. Spullen die houdbaar zijn tot 25 en zelfs 27 maart.’’

Door de voedselbanken in de regio Schiphol (Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn-de Kwakel) worden 385 huishoudens met 1200 personen, waarvan meer dan de helft jonger is dan 18 jaar, wekelijks van een gratis voedselpakket voorzien. Eijkemans hoopt dat meer bedrijven aan de voedselbank denken als zij voedingsmiddelen over hebben. „Niet alleen als noodhulp. Wij hebben 52 weken per jaar spullen nodig.”

Restaurants
Ook de Haarlemse voedselbank wordt nog niet overstelpt met overtollige voorraden uit restaurants, die sinds zondagavond geen gasten meer mogen ontvangen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. „Dat zou je wel verwachten”, zegt bedrijfsleider Anga Veldhuizen maandagochtend. „Maar misschien komt het nog. Het is allemaal nog heel pril.

Wel heeft de Haarlemse Voedselbank maandag etenswaren gekregen van een kinderdagverblijf dat dicht ging en van een kantine van een bedrijf waar de medewerkers thuis werken. Veldhuizen benadrukt dat voedsel van restaurants welkom is, maar dat niet alles wordt geaccepteerd. „Alcohol nemen we bijvoorbeeld niet aan.” Omdat voedselbanken zich moeten houden aan voedselveiligheidseisen, hebben zij ook niks aan bewerkt eten.

Veldhuizen kreeg maandag een bijzonder aanbod van een man die toegaf dat hij erg veel had gehamsterd en zich daar een beetje schuldig over voelde. „Hij vroeg zich af wat hij kon doneren aan de voedselbank. Heel sympathiek.” De bedrijfsleider van de Haarlemse voedselbank is blij met de steeds luider klinkende oproep van de regering om niet te hamsteren. „Ik hoop maar dat mensen daar gehoor aan geven. Want dan hebben wij geen probleem.”

Zorgen
Coördinator Luuk Geljon van de Hillegomse voedselbank maakt zich grote zorgen over het aanbod van voedsel. ,,Wij zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van het regionaal distributiecentrum voor voedselbanken in Katwijk en dat laat me zojuist weten dat er voorlopig tot 6 april niets wordt geleverd. Dat is dus ernstig. Nu hebben we wel wat voorraden, maar die zijn niet heel groot’’, zegt zij.

Inzamelacties houden in de supermarkten is ook in Hillegom niet mogelijk. ,,Het stond op de planning er op korte termijn een te doen, maar dat gaat nu voorlopig niet. We hebben wel laatst een inzamelactie via de kerk gehouden. Die leverde weinig voedsel op, maar gelukkig wel wat geld waar we boodschappen voor kunnen halen.’’

Geljon hoopt dat particulieren en bedrijven, waaronder de horeca, de komende weken te hulp schieten. ,,Voedingsmiddelen kunnen naar ons onderkomen aan de Satellietbaan 17d worden gebracht. Dinsdagmorgen en woensdag is er zeker iemand aanwezig. Spullen bij mij thuis, aan de Weeresteinstraat 5a, op de stoep zetten, kan ook.’

Op dit moment zijn 56 Hillegomse huishoudens van de voedselbank afhankelijk. Dat aantal schommelt al jaren rond de zestig.

Author: admin